Pascale Verbauwen

 

Pascale Verbauwen (°1963) startte jong met zwemmen op de 400 en 800 meter. Haar zus Carine Verbauwen zwom ook en beiden werden ze getraind door hun vader, meervoudig Belgisch zwemkampioen Herman Verbauwen. Carine had meer talent dan Pascale, maar Pascale bleef op hetzelfde niveau dankzij haar sterke karakter.

In 1980 ging Pascale naar de Olympische Spelen, waar ze de finale haalde en zesde werd op de 800 meter vrije slag. Haar zus Carine haalde een vijfde en een zesde plaats op die Olympische spelen. Beide zwommen er ook samen in de 4 x 100 meter wisselslag. Na die Spelen heeft Pascale zes jaar gevoetbald bij Kuurne, Assenede en Cercle Brugge.

In 1988 herstartte ze haar zwemcarrière, maar deze keer focuste ze op de 50 en de 100 meter, al bleef ze ondertussen wel voltijds als fabrieksarbeidster werken. Op 38-jarige leeftijd zette Pascale nog een nieuw Belgisch record neer. Pascale werd in totaal 43 maal Belgisch kampioen vrije slag, rugslag en vlinderslag.

Nu is ze medewerker topsport bij de Vlaamse Zwemfederatie in Gent en hoofdtrainer van de plaatselijke zwemclub, het MEGA-zwemteam in Eeklo. Haar zus Carine Verbauwen was in 2009 te zien in Eeuwige roem.

Bron: een.be