Sonny Silooy

ProfielJan Jacobus (Sonny) Silooy (Rotterdam, 31 augustus 1963) is een voormalig Nederlands voetballer  van molukse afkomst.
Hij maakte zijn debuut in het betaald voetbal op 3 mei 1981 in het duel Ajax-Sparta (2-1) als linksback bij Ajax, de club waar hij veertien seizoenen voor zou spelen, naderhand ook vaak als rechtsback.

Silooy werd met de Amsterdamse ploeg zevenmaal Nederlands kampioen, won drie keer de KNVB beker, in 1987 de Europa Cup II in 1992 de UEFA Cup in 1995 de Champions League, in 1995 de Wereldbeker voor clubteams, in 1996 de Europese Super Cup. Onder bondscoach Kees Rijvers debuteerde hij in het Nederlands voetbalelftal op 12 oktober 1983 in het historische EK-kwalificatieduel in en tegen Ierland (2-3 zege, na een 2-0 achterstand). In totaal kwam hij 25 keer uit voor Oranje.

Na twee seizoenen bij Matra Racing Paris keerde Silooy in 1989 terug bij Ajax. Prompt kreeg hij een zware knieblessure. Zijn 268e en laatste wedstrijd in Amsterdamse dienst was op 22 mei 1996, de finale van de Champions League tegen Juventus. Deze eindigde in 1-1 en strafschoppen moesten de beslissing brengen. Trainer Louis van Gaal had de grootste moeite vijf spelers te vinden die er een durfden nemen. Toen hij voor de tweede keer een beroep op Silooy (die daarvoor in zijn gehele carrière slechts één penalty, in een vriendschappelijke wedstrijd, had genomen) deed, stemde deze toe. Hij miste jammerlijk.

Hierna speelde Silooy nog twee seizoenen in Duitsland, bij Arminia Bielefeld. Hij bouwde zijn carrière af bij De Graafschap en de amateurclub GVV Unitas uit Gorinchem. In 2002 beëindigde hij zijn actieve loopbaan. Daarna werd hij jeugdtrainer bij Ajax.

In 2010 wordt hij coach van Dayton Dutch Lions.

Bron: Wikipedia

Praat mee over Sonny op ons forum!