Erik Dekker

ProfielErik Dekker (Hoogeveen, 21 augustus 1970) is een voormalig Nederlandse profwielrenner.

In 1994 haalt hij zijn eerste overwinning als professional, een etappe in de Ronde van het Baskenland. Ook deed hij dat jaar voor het eerst mee aan de Ronde van Frankrijk, wat hij tot 2002 jaarlijks zou doen.

De doorbraak voor Dekker komt in het jaar 2000. Dat jaar behaalt hij maar liefst drie etappezeges in de Ronde van Frankrijk. Datzelfde jaar behaalt hij ook zijn eerste grote zege in een klassieker: de Clásica San Sebastián.

In 2001 wint Dekker de Amstel Gold Race en het eindklassement van de wereldbeker. In de Tour pakt hij een etappe, na eerder al zijn ploeggenoot Marc Wauters aan de overwinning te hebben geholpen.
Het jaar 2002 breekt hij zijn heup bij een val in de klassieker Milaan-San Remo.Heel 2003 wordt gekenmerkt door een knieblessure. In een van zijn vele comebacks van het seizoen wint hij nog wel de Grote Prijs Erik Breukink.

In 2004 maakt Dekker een ijzersterke comeback. Hij wordt 11e in de wereldbekerwedstrijd Milaan-San Remo en 5e in de Ronde van Vlaanderen. Op 10 april komt hij voor het eerst sinds 2 jaar weer juichend over de finishlijn, in de Ronde van Drenthe. Eind augustus wint hij voor de derde keer de Ronde van Nederland. Op 10 oktober wint Dekker na een monsterontsnapping de wereldbekerwedstrijd Parijs-Tours.

Tijdens de Ronde van Frankrijk van 2006 maakt Dekker een ongelukkige val, wat hem een hersenschudding, enkele gebroken tanden en verwondingen aan het gezicht opleverde. Als gevolg van deze val kondigt Dekker op 7 augustus 2006, enkele maanden eerder dan gepland, het einde van zijn actieve loopbaan aan.

Sinds 2007 is Erik Dekker actief als ploegleider bij de Rabobank Wielerploeg.

Bron: wikipedia

Praat mee over Erik op ons forum!